Zonder categorie

aan de oevers van de Elbe te Bleckede
Kathleen Ramboer
Duitsland: aan de oevers van de Elbe te Bleckede Fotograaf: Kathleen Ramboer
Mont Saint-Michel
Roel
Mont Saint-Michel Fotograaf: Roel
Mahabodhi tempel-Bodhgaya-Bihar
Jasmine Debels
India: Bodhgaya, de belangrijkste boeddhistische bedevaartsoord. Met zijn imposante Mahabodhi tempel en Bodhi-boom. Fotograaf: Jasmine Debels
color festival in Puri India
hendrik lescrauwaet
puri india Fotograaf: hendrik lescrauwaet
Salar de Uyuni
Stefaan Van Driessche
Bolivia: Meer dan 12000 km² zout in de Salar de Uyuni Fotograaf: Stefaan Van Driessche

Geschenkjes voor kinderen ter plaatse

4 antwoorden [Laatste bericht]
4357
Offline
Lid geworden op: 20/02/2009
Score: 256

In het verleden namen we kleine cadeautjes mee voor lokale kindjes in Azië en Zuid-Amerika, zoals ballonnen, krijtjes, etc. We trekken dit jaar naar Cambodja en Zuid-Thailand.
Wie heeft nog goede ideeën voor leuke geschenken die niet te veel plaats nemen in de valies?
Dank je!

12026
Offline
Lid geworden op: 20/02/2009
Score: 353

Er bestaan uiteenlopende meningen over of het positief is om iets te geven aan kinderen in derdewereldlanden.

In Cambodja zijn er nogal wat projecten die wees- en andere arme kinderen ondersteunen, zoals CCH, die gesteund worden door Vlamingen.

Als je iets aan kinderen wilt geven, denk ik terug aan die keer in Myanmar, toen een schooljuf ons vroeg om potloden te kopen voor iedereen in haar klas (voor kerst).
Bij het begin van het schooljaar krijgt elke leerling 2 potloden. Sommige ouders zijn zo arm dat ze er één van verkopen.

Miep
Offline
Lid geworden op: 20/02/2009
Score: 1219

Persoonlijk ben ik daar helemaal geen voorstander van.
Meer nog, ik heb mij al een paar keer serieus geërgerd aan scènes van uitdelende toeristen, soms smijten ze het uit rijdende busjes en maar foto's nemen... Kinderen komen dan plots uit alle hoeken tevoorschijn, helemaal door het dolle heen. Soms blijven ze je achterna lopen met uitgestoken handen, of brengen ze zichzelf in gevaar door niet op verkeer te letten enz. In het Afrikaanse Togo was het zo erg dat kinderen overal naar je toe kwamen gelopen en riepen 'cadeau! cadeau!' en als ze dan niets kregen waren ze teleurgesteld of zelfs boos. Zielig toch?

Het risico in toeristische gebieden bestaat bovendien dat kinderen door dit fenomeen niet meer naar school gaan, dat ze toeristen in het algemeen met cadeautjes gaan associëren, dat ze heel opdringerig kunnen worden, en dat gaat allemaal ten koste van de normale en gezonde wederzijdse interesse en interactie.

Veel beter kan je iets op een meer gestructureerde manier doneren zoals in het voorbeeld van Filip hierboven. De kinderen hoeven zelfs niet te weten dat het van jou komt.

4357
Offline
Lid geworden op: 20/02/2009
Score: 256

Dank je voor de reacties.

Ik denk niet dat het type toeristen dat dingen gooit om foto's te kunnen nemen hier op het forum zit. Precies ook daarom dat ik dit thema onder "duurzaam reizen" registreerde. Gestructureerd doneren doe ik, maar door organisaties te steunen.

Het gaat voor mij om positieve interactie. Enkele jaren geleden bvb. gaven we aan kinderen in N-Thailand enkele ballonnen. Binnen de 10 minuten zaten alle kinderen van het dorp in de rivier gek te doen met de ballonnen. Fantastisch om te zien. In Sri Lanka tekenden we met krijtjes samen op de grond (dat was een uitdaging want er zijn veel zandweggetjes en als je een konijn tekent, weten ze niet wat dat is :-)).

Mij gaat het niet om: "Kom, aanbid mij want ik heb geld." Eerder: "Hoe kan ik ervoor zorgen dat we vandaag een leuk momentje met elkaar hebben?"
Naar het schijnt is het minder aangewezen om dingen van kinderen te kopen, zoals drankjes, armbandjes... omdat ze dan inderdaad school skippen en het geld toch aan ma en pa moeten geven.

Potloden vind ik een goed idee, bedankt daarvoor.

19659
Offline
Lid geworden op: 20/02/2009
Score: 1107

Wanneer we in een streek zijn waar er schooltjes zijn kijken we ook wat zij nodig zouden hebben: pennen, potloden, kleurpotloden. Ter plekke kopen we dit meestal. Of kleine schriftjes, kleurboekjes.
Ofwel hygienisch materiaal: zepen, shampoos, tandenborstels, afwasmiddel, wasmiddel.
wij proberen wel eerst informatie in te winnen ter plekke want we willen niemand voor de borst stoten.
In afgelegen dorpen kunnen zulke zaken steeds gebruikt worden.Home
hier aub niet aan komen