Zonder categorie

Monument van de burgeroorlog in Hargeisa
Mark
Somalië: Somalië:  Fotograaf: Mark
Reis 2010/2011, Deel 19: France
Trypsteen Hendrik
Frankrijk: De haute ville van Bonifacio Fotograaf: Trypsteen Hendrik
Strand van het Kaafu Atoll op de...
Dirk Verboven
Maldiven:  Fotograaf: Dirk Verboven
Mexico
Dirk-Knokke
Mexico:  Fotograaf: Dirk-Knokke
Najaarszon in het prachtige Andalusië
Marianne Vantorre
Spanje: Bizarre karstvormen El Torcal Fotograaf: Marianne Vantorre

Problemen domicilie, help!

11 antwoorden [Laatste bericht]
dennis savels
Offline
Lid geworden op: 01/04/2016
Score: 6

Hallo iedereen!

Hier ons verhaal, 2 jaar geleden heb ik samen met mijn vriendin onze woonst opgezegt, baan opgezegt en naar Azie vertrokken om te gaan reizen. We konden onze domicilie bij mijn ouders zetten. Dit hebben we 7 maanden gedaan, terug naar belgie geweest voor paar weken, dan hebben een winterseizoen in oostenrijk gewerkt voor nederlands bedrijf, terug naar Azie voor een half jaar, en nu zitten we weer in oostenrijk voor ons 2 de seizoen die nu op zen einde loopt. Deze zomer hebben we besloten om voor het zelfde bedrijf in frankrijk gaan werken, tot eind augustus, dan weer gaan reizen en dan de winter terug in oostenrijk te werken. Zo ziet ons leven er momenteel een beetje uit. We hebben niks te klagen!

Nu mijn probleem, een paar maanden geleden is mijn stiefvader overleden, daardoor heeft mijn moeder haar huis verkocht en in een appartementje gaan wonen. Ze leeft nu op een weduwepensioen, en daardoor is het niet mogelijk om ons domicilie bij haar te zetten. We hebben verder geen mogelijkheid om ergens anders ons domicilie te zetten. Ons uitschrijven in belgie is ook niet mogelijk, anders kunnen we niet legaal werken. Voor een referentieadres komen we blijkbaar ook niet in aanmerking omdat het voor een nederlands bedrijf is dat wij werken. We zijn echt ten einde raad, we worden steeds van het kastje naar de muur gestuurd. Wij zijn toch niet de enige met dit probleem?

Alle hulp of ervaringen zijn welkom!

Vriendelijke groetjes Suuz en Dennis

Wesli
Offline
Lid geworden op: 20/02/2009
Score: 1245

Ik zie niet in hoe je op kosteloze én legale wijze aan een domicilie-adres kan geraken.

Je kan simpelweg ergens een goedkope kleine (bemeubelde) flat huren waar je je domicilie mag plaatsen. In studentensteden zijn er vaak mooie, bemeubelde nieuwbouwstudio's doch deze zijn vaak alleen voorbehouden voor studenten. Sommige eigenaars willen ook alleen nog maar verhuren als tweede verblijf omdat het dan gemakkelijker is om probleem-huurders aan de deur te zetten. Eventueel kan je ook via samenhuisinitiatieven proberen om een kamer te huren als de huisbaas akkoord gaat dat je je domicilie daar zet.

Je kan gerust legaal werken voor een Nederlands bedrijf in Oostenrijk en Frankrijk. Eventueel moet je wel je domicilie in België schrappen en val je onder de belasting en sociale zekerheid van die landen. Kijk eens op de website van de Vlaamse overheid naar de consequenties van je keuze. Voor jongeren tot 30 jaar is er trouwens een speciale gids "KAMIEL" die je informeert over alle mogelijke paperassen voor werken en studeren in het buitenland.

Volg ook je paperassen en betalingen goed op! Ik stel regelmatig vast dat mensen rechten en uitkeringen verliezen of boetes oplopen omdat ze hier alleen een domicilie hebben maar daar in de praktijk nooit zijn. Via steeds verregaandere digitalisering van de overheden, komt dat vaak uit. Mensen worden steeds vaker ook ambtshalve schrapt, soms zelfs zeer snel. Dikwijls weten ze het zelf niet tot ze iets tegenkomen. En hoe groter het medisch probleem, hoe groter de financiële miserie.......Zorg dus dat je je zaken legaal regelt, ook al kost het je wat geld.

12026
Offline
Lid geworden op: 20/02/2009
Score: 353

Je kunt het jammer vinden en het is in sommige situaties inderdaad vrij problematisch.
Maar een domicilie waar je niet echt woont (= de meeste tijd van het jaar verblijft) zal door de (islam)terreur steeds moeilijker worden.
De maatschappij wordt daar nu eenmaal minder vrij door.
Een domicilie dient immers net om te weten waar de burgers zich bevinden, waar ze gevonden kunnen worden als dat nodig wordt geacht.
Confer Louis Tobback, de burgemeester van Leuven, die vandaag nog pleitte dat de studenten hun domicilie zouden nemen op het adres van hun studentenkot, zoals in Nederland het geval is.

Miep
Offline
Lid geworden op: 20/02/2009
Score: 1219

Het komt niet enkel door het terrorisme al zal dat zeker ook een invloed hebben, er wordt al geruime tijd strenger toegekeken op domiciliefraude in het algemeen. Er zijn mensen die feitelijk samenwonen maar die toch een aparte domicilie houden omwille van bv een uitkering. In sommige dubieuze gevallen gaat men zelfs na of er op een bepaald adres wel voldoende verbruik is van elektriciteit en water om zo vast te stellen of het adres bewoond wordt.

Als jullie zelf iets zouden huren dan zal de wijkagent sowieso de bewoning komen vaststellen alvorens de nieuwe domicilie een feit kan worden.

12026
Offline
Lid geworden op: 20/02/2009
Score: 353

Inderdaad Miep.
Ik maakte zo'n 30 jaar geleden, toen ik nog in het buitenland werkte, het volgende mee.
Een koppel, dat er een bijzonder goed functionerend koppel uit zag, vertelde me tot mijn verbazing dat ze gescheiden waren. De reden zouden de zakenactiviteiten van de man zijn, die overigens floreerden.
Ze vertelden me dat ze wel nog samenwoonden, maar de vrouw officieel op een ander adres woonde, waar ze weinig kwam. Maar ze zorgden ervoor dat er altijd wel wat in de koelkast stak en er vers fruit in een schaal lag. Om een indruk van bewoning te creëren.
Ze vertelden me dit omdat ze me ook aanboden om van dat adres gebruik te maken wanneer ik naar het thuisland terugkwam. Mijn verblijf zou hen ook goed uitkomen, zeiden ze; zo zou het adres bewoond lijken.

Een beetje logisch dat de overheid dit soort misbruiken, evenals uitkeringsfraude door meerdere domicilies, probeert tegen te gaan.
De huidige terreur zet de overheid daar bovenop nog aan om preciezer te weten wie waar woont.

Niet leuk voor wie er onrechtstreeks door in de problemen komt en geen (fake) domicilie kan verkrijgen.

ceurrrix
Offline
Lid geworden op: 08/09/2016
Score: 5

Als je nog geen oplossing hebt mag je me contacteren.Ik heb veel last gehad om een referentieadres te krijgen en weet er nu zowat alles van.

Patje1981
Offline
Lid geworden op: 19/10/2016
Score: 7

Hey Ceurrrix, heb een gelijkaardig probleem. Kunnen we ff mailen?
Julent.sro(at)hotmail.com

Thx

Marc & Herlinde
Offline
Lid geworden op: 19/02/2009
Score: 6787

Beste,

Waarom jullie ervaring niet delen met dit forum ipv te mailen met elkaar ?
Zoveel mensen zoeken een correcte informatie.

Marc en Herlinde

RiNique
afbeelding van rinique
Offline
Lid geworden op: 09/11/2015
Score: 282

Heb er zelf problemen mee gehad in die zin dat mijn vader is ge-emigreed naar het verre-oosten. Hij wilde zijn domicilie bij mij laten staan (zijn dochter) en ik zag er geen kwaad in.

MAAR

ALs de deurwaarder dan opeens op de stoep staat....schrik je je een JEWEETWEL.

Je kan ook gewoon zonder domicilie leven. Vraag maar eens aan Mr. Google.

Succes

12026
Offline
Lid geworden op: 20/02/2009
Score: 353

Idd oppassen om iemand een domicilie aan te reiken. Cfr. de ervaring van Rinique hierboven.

Maar zeker ook oppassen wanneer je geen domicilie hebt!
Je verliest heel wat rechten! Eén ervan: je kunt niet meer aangesloten zijn bij een mutualiteit/Riziv; en dus zijn ook reisbijstandverzekering en hospitalisatieverzekering ongeldig.

Een referentieadres is een oplossing. Maar dat krijg je niet in elke gemeente even gemakkelijk.

Patje1981
Offline
Lid geworden op: 19/10/2016
Score: 7

Wel dat is net mijn probleem. Ik wil 7 maanden in Frankrijk gaan werken (skiseizoen) maar heb bij mijn ziekte vezekering een speciale verzekering genomen voor mijn tanden met een wachttijd van een jaar. Als ik vertrek, verlies ik dat allemaal (en er moeten dringend een paar. Dure dingen gebeuren). En heb nu eenmaal geen familie waar ik mijn domicilie of referentieadres kan zetten. Domicilie is voor mij niet noodzakelijk, maar referentie wel. Maar ik krijg aan mijn vrienden niet uitgelegd dat er bij een referentie adres niets kan gebeuren. En dit is iets wat ik vaak zie terugkomen bij zeer veel mensen die in hetzelfde probleem zitten.

12026
Offline
Lid geworden op: 20/02/2009
Score: 353

Een referentieadres is veilig.
Degene die het je geeft, moet je enkel je post doorspelen als die er is.Home