Image
Een moskee op een heuvel omringd door huizen en heuvels met bomen in Bordj Bou Arréridj

Algerije

In 't kort

Een land van mediterrane havensteden, exotische binnensteden, adembenemende zandduinen en vruchtbare hoogvlaktes; Algerije heeft veel te bieden. Een groot deel van het land is deel van de Sahara, waar mensen op traditionele wijze samenleven in middeleeuwse gefortificeerde woestijnsteden. Als voormalige kolonie van Frankrijk heeft het een woelige geschiedenis achter de rug, die zich ook nu nog uit in een enorm diverse cultuur.

De beste tijd om het land te bezoeken is van november tot april. Zo ontloop je de extreem hoge temperaturen en de zandstormen.

Wil je meer weten over Algerije als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Algerije. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia.

Reisadviezen & gezondheid

Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Algerije kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.

Als je naar Algerije reist, moet je toch wat voorzichtig zijn. Je vermijdt best de grenzen met Libië, Mali, Niger en Mauritanië en de Sahrawi-vluchtelingenkampen. Het wordt ook aangeraden om het vliegtuig te nemen voor verplaatsingen naar de petroleumgebieden. Verplaatsingen over grote afstanden op verlaten wegen zijn riskant. Pas ook op voor criminaliteit zoals zakdiefstallen, gewelddadige diefstallen, ontvoeringen en valse politieversperringen.

Kraanwater in Algerije is meestal niet drinkbaar. Let dus ook op met eten dat gewassen kan zijn in kraanwater.

Qua inentingen wordt het aangeraden om je voor tyfus te laten vaccineren. Ook een vaccinatie voor hepatitis A en een update van polio, tetanus en difterie zijn aangeraden. Een inenting tegen gele koorts is niet van toepassing als je vanuit België komt.

Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.

Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.

Reisdocumenten

Dit land maakt geen deel uit van het Europees Schengengebied. Vrije toegang is dus niet gegarandeerd, en je zal waarschijnlijk een paspoort nodig hebben.

Om naar Algerije te reizen heb je een geldig visum nodig. Wacht dus niet te lang met je visumaanvraag.

De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Algerije.

Heb je een visum nodig? Er zijn veel privébedrijven die de verwerking van visumaanvragen aanbieden. Die zijn meestal wel heel wat duurder. Om de prijs te drukken, volg je dus best de officiële procedure voor visumaanvragen.

Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.

Geldzaken

In Algerije wordt er betaald met Algerijnse dinar (DZD). Bekijk de huidige wisselkoers op de website van XE (van Euro naar Algerijnse dinar).

In grote banken en postkantoren zijn er geldautomaten beschikbaar. Daar kan je normaal zonder veel problemen cash geld afhalen met gangbare credit cards. Euro en dollar wisselen kan daar ook.

In Algerije is het gebruikelijk om een fooi te geven van circa 10%. Zorg dus altijd dat je een extraatje overhoudt, bijvoorbeeld om je reisleider te bedanken op het einde van je trip.

Over het algemeen is Algerije erg goedkoop in vergelijking met westerse landen.

Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.

Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.

Transport

De snelste manier om naar Algerije te gaan is met het vliegtuig vanuit Brussel-Zaventem of Lille. Er zijn ook verschillende ferry's vanuit Frankrijk, Spanje en Italië. Je kan Algerije ook bereiken met de trein of met de auto vanuit Tunesië. De Marokkaanse grens is gesloten, en de andere grensgebieden zijn niet helemaal veilig.

Om binnen het land zelf te reizen kan je gebruik maken van het redelijk goed uitgebouwde openbaar vervoer. De trein is het meest comfortabel, en goekoper dan bussen. De meeste grote steden zijn ook met het vliegtuig te bereiken vanuit Algiers. In het noorden zijn er over het algemeen degelijke wegen. De meeste grote steden in het noorden zijn verbonden met de N1-snelweg. In het zuiden is het anders, en vooral om de Sahara-gebieden te bereiken heb je een 4x4 nodig. Voor korte afstanden wordt ook vaak gebruik gemaakt van taxi's.

Er zijn veel manieren om naar Algerije te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.

Met de trein

Ook als het over verre reizen gaat is het vliegtuig niet de enige optie. Voor informatie en advies over treinreizen naar en in verschillende landen kan je terecht op de treinblog The Man in Seat Sixty-One. Treinroutes vinden kan met behulp van de website van Railcc.

Met de boot

Zowel voor nabijgelegen als verre bestemmingen kan je ook de boot nemen. Meer uitleg over reizen per ferry, passagierschip en cargoschip vind je op de website van Wikivoyage. Met de nodige voorzichtigheid kan je ook gebruik maken van een van de websites die helpen om te liften met de boot.

Met de auto

Om reizen met de auto te plannen is er ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:

Praktisch

Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.

Reisstekkers

In Algerije worden stopcontacten van type C en F gebruikt. Belgische stekkers werken hier dus ook.

Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.

GSM en internet

Dit land is geen deel van de Europese Unie, dus is het waarschijnlijk erg duur om er een Belgisch gsm-abonnement te gebruiken. Om er toch te kunnen bellen en mobiele data te gebruiken kan je een lokale simkaart kopen, of een speciale reis-simkaart gebruiken.

Internationale roaming in Algerije is niet goedkoop. De providers in Algerije zijn Djezzy, Mobilis ATM en Ooredoo. Simkaarten zijn bijna overal beschikbaar. Het is ook mogelijk om op de luchthaven een simkaart te kopen. Daar zou je paspoort voldoende moeten zijn voor registratie en activatie.

Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.

Kledij

Algerije heeft een woestijnklimaat dat wordt beïnvloed door de Sirocco, een wind die veroorzaakt wordt door hete lucht die rechtstreeks uit de Sahara komt. Dit kan een halve dag tot soms vier of vijf dagen duren, en is niet seizoensgebonden. Het zicht is slecht en de fijne stof kan ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Neem dus luchtige kleding mee. Pas wel op bij het dragen van korte broeken en korte tops, want die worden bij vrouwen niet gewaardeerd. In religieuze gebouwen moeten vrouwen hun haar bedekken met een sjaal, maar ook mannen dragen best kleding die de benen en de armen tot op de elleboog bedekt.

Act local

Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De belangrijkste talen in Algerije zijn Arabisch (officiële taal), Berbertalen (Tamazight, Kabylisch) en Frans.

In Algerije eet men veel vlees en dan vooral schaap, rund, geit en gevogelte. Er wordt ook regelmatig kamelenvlees gegeten. Bijna alle gerechten worden gegeten met couscous, een mengsel van water en griesmeel. Couscous wordt zelfs als nagerecht gegeten, door er wat kaneel doorheen te doen.

De islam is de grootste religie in Algerije. Respecteer steeds lokale tradities, gewoonten, wetten en religies en wees je bewust van je acties om ervoor te zorgen dat ze niet aanstootgevend zijn. Let vooral op tijdens de heilige maand ramadan of als je van plan bent religieuze gebouwen of gebieden te bezoeken. Zo dragen vrouwen best geen korte broeken of topjes en is ook homoseksualiteit illegaal.

Wist je dit al over Algerije?

  • Krijg je als gast in Algerije eten aangeboden? Dan neem je het best aan. Eten afwijzen wordt als erg onbeleefd gezien.
  • Het nationale dier is de fennec, een kleine woestijnvos.
  • Het is het grootste land van Afrika, en wel 78 keer zo groot als België.

Welke lokale evenementen en festiviteiten kan je bijwonen in Algerije?

  • Yennayer of Amazigh Nieuwjaar (12 januari): het berbers nieuwjaar.
  • Ghardaia Tapijtenfestival (midden maart): een festival in het teken van tapijten, waar ontwerpers en ambachtslieden hun werk tonen en verkopen, en deelnemen aan wedstrijden.
  • Mawlid an-Nabi (varieert van jaar tot jaar): de herdenking van de geboorte van Mohammed.
  • Uraza Bairam (varieert): het einde van een lange periode van vasten. Er wordt gevierd en lekker gekookt, en mensen geven cadeaus aan elkaar.
  • Europees Cultureel Festival (begin mei): een festival dat in teken staat van de culturele diversiteit. Concerten, expo's, theatervoorstellingen, shows en filmvoorstellingen gaan door in het hele land.